Verschillende vormen van meditatie

Van mediteren kan je best een dagelijkse gewoonte maken. Maar om dat te kunnen doen moet je het ook graag doen. Dat wil zeggen dat de vorm van meditatie die je kiest bij jou en jouw leven moet passen.  Mediteren betekent niet persé dat je uren lang in stilte in lotushouding moet zitten. Dat kan, maar het kan zeker ook anders. Hieronder lijsten we de meest voorkomende vormen van meditatie op zodat jij erachter kan komen wat het best bij jou past.

Concentratie meditatie

De concentratie meditatie vraagt je om jouw focus naar 1 punt te brengen. Je verlegt jouw aandacht naar een object, geluid of beeld. Dat kan bijvoorbeeld een kaarsvlam of jouw ademhalingen zijn. Deze vorm van meditatie is de moeilijkste vorm van meditatie omdat dit iets is dat je geest niet wil doen. Je zult merken dat je aandacht snel verslapt. Door regelmatig te oefenen zal het steeds makkelijker worden om je aandacht erbij te houden.

 Contemplatie meditatie

Bij deze vorm zal je jouw gedachten juist gebruiken door te visualiseren of een geleide mediatie te volgen. Deze contemplatie meditatie is een gelegenheid om de 'denkende geest' te concentreren op het mysterie van het zijn.

Chanting meditatie

Door het beoefenen van chanten ervaar je veel van dezelfde voordelen als bij een stilte meditatie, maar in plaats van in stilte te zijn, bereikt de chanter een staat van fysieke/emotionele trance door het proces van het continu herhalen van een geluid, woord, mantra of gebed.

Trancendente meditatie

Trancendente meditatie, ook wel TM genoemd, gaat niet zozeer om het richten van jouw aandacht naar een specifiek punt. Het draait bij trancendente meditatie om een klank of geluid, ook wel bekend als een mantra. Deze mantra's zijn vaak kort en hebben geen betekenis, zodat je gedachten dan niet gaan dwalen elke keer je een woord herhaalt dat je bekend in de oren klinkt.
Door deze klank wordt je aandacht vanzelf naar binnen gekeerd en leidt dit tot grote mate van ontspanning.